Då beror det förmodligen på att det är det. Ibland är det enkelt att svepas med i nyheter, både på webben och i sociala medier. Framförallt under valperioden. Källkritik kan i dessa fall vara helt avgörande.

Fake news är inte något nytt fenomen. Men med över 2 miljarder användare på Facebook, mer än 700 miljoner på Instagram och hälften av jordens befolkning som nu har tillgång till internet sprids de mycket snabbare och under en mycket längre tid. Något som kan vara extra känsligt under valperioden eftersom alla med största sannolikhet jobbar efter en dold agenda. Och konsekvenserna? Människor kan pekas ut och grupper attackeras på falska grunder vilket kan skapa hat, rasism och konflikter. Anledningen till att det blir så, och framförallt att det lever vidare länge, är på grund av hur vi reagerar på nyheten genom att gilla, dela och sprida den vidare.

Fake news spelar på våra känslor och eldar igång något i oss som automatiskt får oss att reagera. Vi har alla råkat ut för det och trott på det någon gång. Inget konstigt med det. Och om vi ska tro Jack Werners senaste bok Ja skiter i att det är fejk det är för jävligt ändå upphör all form av källkritik på sociala medier, och människors lägsta instinkter får helt plötsligt fritt spelrum. I vanliga fall kanske det resulterar i att man blir förvånad, känner sig lite lurad och sedan går vidare med sin dagordning. Som när Microsoft skulle köpa Katolska kyrkan, Pol Pot skulle söka asyl i Sverige eller mördarclownerna skapade panik i varje svenskt hem efter att både DN, SVT, Sveriges Radio och Sydsvenskan skrivit om det.  

Men att inte vara källkritisk under valperioden kan ge helt andra konsekvenser. Du blir förvånad – ja. Känner dig lite lurad ¬– med all säkerhet. Men sedan kan flera sådana nyheter till slut kännas som sanning. Din sanning. Och därefter påverka dig till att göra vissa val som faktiskt kommer forma delar av din framtid under de kommande åren. 

Så stanna upp, tänk efter, googla, läs och undersök var informationen kommer ifrån. Att vara källkritisk tar inte många minuter extra, men kan i många fall vara helt avgörande.