”IGTV is for you guys”, säger Instagrams CEO Kevin Systrom från scenen när nyheten presenteras. Men det är tydligt att IGTV lika mycket är en satsning för kreatörerna – och såklart för att utmana videojätten Youtube.

Instagram ville skapa en bättre plats för video, så de skapade en egen app för stående videoklipp som kan vara längre än Instagrams gräns på 1 minut.

Samtidigt är IGTV integrerat med vanliga Instagram och kan underlätta för de influencers som har sin största publik på Instagram. När videokreatörerna investerar mer av sin tid på Instagram, så kommer intresset från användarna att öka. Än så länge upplevs appen rätt så tom, bortsett från de stora kändisarna. Det blir spännande att se hur vanliga användare kommer nyttja IGTV.

Frågan är om IGTV kan utmana Youtube på riktigt. Vloggar är ofta i liggande format, men samtidigt är stående video mer outforskat. Instagram själva menar att den yngre publiken som inte växt upp med klassisk tv, uppskattar stående video och följer fler amatörer än professionella när det gäller video.

Och hur blir det med reklam på plattformen? Om den kommer bryta in i innehållet så borde väl kreatören få en bit av kakan precis som på Youtube?

Läs mer